NAFS Skellefteå-Norsjö
NAFS är en samverkansmodell där medarbetare från Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Skellefteå kommuns socialtjänst gemensamt kan besvara frågeställningar kring en individ, under förutsättning att denne gett sitt samtycke till detta. Syftet är att du som medarbetare ska få in ett vidare underlag för din fortsatta planering tillsammans med personen.
NAFS är organiserat utifrån Hälsocentralerna och de psykiatriska öppenvårdsklinikerna, som har möten fyra gången per år, där medarbetare från parterna kan lyfta frågeställningar i individärenden gemensamt. Aktualisering till NAFS sker via de parterna som också har ansvar att återkoppla resultatet av mötet till individen.
Inför att man som medarbetare på någon av de samverkande myndigheterna aktualiserar någon till NAFS, är det viktigt att fundera på om frågeställningen kan besvaras vid mötet.
Ex på frågeställningar som kan vara möjliga att besvara:
- kartläggande frågor (vad går att läsa i personens journal)
- eventuella hinder för att kunna delta i vissa planeringar utifrån den kännedom man har kring personen vid tillfället då NAFS-mötet hålls
- frågor om planerade insatser och utredningar
- frågor om vad som har provats (insats eller behandling) och utfallet av dessa insatser


NAFS kan i vissa fall vara ett bra rådgivande forum inför en SIP. Ofta behöver myndigheter och vården prata ihop sig före en bokad SIP för att minska risken att SIP-mötet blir ett samtal mellan professionella. Viktigt att man är väl förberedda inför SIP och ”sampratade om vem som har ansvar för vad” för att kunna ha fullt fokus på individens frågor och planering på SIP-mötet.
Frågor som inte kan besvaras på NAFS är frågor till Försäkringskassan eftersom de inte deltar. Frågor om sjukersättning, sjukskrivning, behandlingar, ekonomiska beslut, till exempel om personen kan få försörjningsstöd eller sjukersättning kan inte behandlas på mötet. Frågor som kräver utredningsinsatser som till exempel arbetsförmågeutredningar kan inte heller besvaras på mötet. Deltagarna kan självklart prata generellt om förutsättningar till insatser men det går inte att förvänta sig ett beslut i NAFS-mötet.
Kontakt
Kontaktperson NAFS:
Tomas Hedlund
Tel: 010-486 40 93
Tel: 076-781 32 43