Inledande text som Håkan skriver
DELTAGARRESA 4
Hen 54 år
Aktualiserad av–Arbetsförmedlingen/socialtjänst
Ärendebärare – Socialtjänsten
Tid i samverkan: 11,5 månader
Personen aktualiserades åter till Vuxentorget i syfte att klargöra arbetsförutsättningar 2 år efter senaste gången. Personen har kraftigt fysiska begränsningar och har på egen hand försökt göra livsstilsförändringar med kost och promenader. Personen är sjukskriven på 50% men vid tillfället mycket motiverad till att få dagliga rutiner och ett anpassat arbete. Personen började en arbetsprövning på 20 tim./vecka, 4 timmar/dag., men det visade sig vara för påfrestande för kroppen. Tiden anpassades kort därpå till 10 tim./vecka, 2 tim./dag inkl. rast. Efter 6 månader med uppehåll 6 veckor och med anpassade arbetsuppgifter visade det sig vara alltför tungt. Personen behöver mer stöd via vården, innan den får rätt förutsättningar och kan påbörja en arbetsprövning på nytt.
DELTAGARRESA 3
Hen 40 år
Aktualiserad av–Socialtjänsten
Ärendebärare – Socialtjänsten
Tid i samverkan: 1 år
Personen har i 15 år fått flertalet arbetsförberedande insatser via Arbetsförmedling och omfattande insatser från socialtjänst. Har under hela vuxenlivet uppburit försörjningsstöd och varit inskriven som arbetssökande med uppehåll för anställning vid två tillfällen i två månader varav en avbruten anställning. Funktionsvariationer har inte varit kända hos alla parter. Personens arbetsförmåga och arbetsförutsättningar behöver klargöras via en arbetsträning i nära samverkan mellan Arbetsförmedling, Region Västerbotten, socialtjänst, och arbetsmarknadsenhet.
Personen deltar med stöd av kontaktperson i fördjupad kartläggning och förberedande insatser med arbetsmarknadskonsulent. Underlag från myndigheter samt deltagarens erfarenheter från arbetsträningar, där styrkor och svårigheter kopplas till funktionsvariation, tas med i planeringen av arbetsträningen.
För att få optimala förutsättningar under arbetsprövning får personen en egen handledare på den anpassade arbetsplatsen, omfattande stöd av kontaktperson i vardagen samt täta uppföljningar med arbetskonsulent på arbetsplatsen för ytterligare anpassningar. Personen är motiverad, deltar i planeringen och gör sitt bästa efter sin förmåga.
Efter ett år avslutas insatsen då det inte finns arbetsförmåga att klara ett anpassat arbete trots omfattande handledning och stöd. Personen ansöker om och beviljas sjukersättning och avslutas därefter i Samordningsteamet.
DELTAGARRESA 1
Hen 19 år
Aktualiserad av Psykiatriska kliniken
Ärendebärare – först AMI; Arbetsmarknad- och Intergrationsavdelningen sedan Arbetsförmedlingen
Tid i samverkan: 2 år 2 månader
Personen har tidigare varit ofrivilligt hemmasittande lång tid och haft psykiatrikontakter utan fastställd diagnos.
Personen aktualiserades för samverkan och påbörjade en arbetsprövning i kommunal verksamhet. Efter en tid kom personen fram till ett vägval om att studera eller satsa på arbete. Valet föll på arbete och personen fortsatte sin arbetsprövning hos en arbetsgivare där personen sedan fick anställning på 50% med lönebidrag via Arbetsförmedlingen och på resterande tid fick personen beviljad aktivitetsersättning via Försäkringskassan. Privat utvecklades också personen av att få positiv bekräftelse från såväl handläggare, kontaktpersoner och arbetsgivare.
DELTAGARRESA 2
Hen 57 år
Aktualiserad av–Försäkringskassan
Ärendebärare – Försäkringskassan
Tid i samverkan: 1 år 4 månader
Målsättningen med arbetsträningen är att bygga upp personens självförtroende och stärka arbetsförmågan med förhoppning om att det i slutändan ska kunna leda till en subventionerad anställning.
Personen har över tid haft omfattande stödinsatser bland annat från psykiatriska kliniken och Arbetsförmedlingen. Personen började via Samordningsteamet en arbetsträning och har genom det skapat en struktur i vardagen och börjat träna regelbundet.
Personen har testat en arbetsträning inom ett område som hen inte alls ville från början. Hen har börjat tänka mer öppet för att öka sina chanser till att få en arbetsträningsplats och bara att få en plats har varit ett mål att nå. Det har krävt många samtal om att våga testa det hen vart skeptisk inför då den bransch hen ville till, inte var tillgänglig för personen.
Arbetsträningen går väldigt bra. Hen trivs, och både kollegor och chef önskar se hen som en kollega framöver. Det går varsamt framåt i att öka upp tiden.
Arbetsmarknadstorgens övergripande individmål är att 80 % av de deltagare som avslutas ska gå till en för dom positiv lösning. I första hand är målet att de deltagare som avslutat insatsen ska gå till avlönat arbete eller till studier. Men även andra utfall räknas som positiva. Under 2022 var det 77 deltagarna som fann en sådan annan positiv lösning.
Detta innebar att:
a) gått vidare till insats via Arbetsförmedlingen
b) fortsatt rehabilitering via annan aktör
c) deltagaren har konstaterats sakna arbetsförmåga och kan därför vara berättigad till annan ersättning.
d) i några fall extratjänster. Fortsatt rehab och öppet arbetssökande: 26% (47 av 179). Saknar arbetsförmåga: 13% (24 av 179). Extratjänster 3% (6/179)
Beskrivning av arbetssätt och metoder
Samordningsförbundet Umeåregionen har utvecklat social redovisning som metod för uppföljning och utvärdering av den finansiella samordningen. IMPACTindex är ett centralt inslag i metoden. Revisionsseminarierna är forumet för återkoppling och dialog med intressenterna runt resultat, analys och förslag på åtgärder. Vid seminariet presenteras årligen förbundets samhällspåverkan och måluppfyllelse. Vid revisionsseminarium för 2020 års verksamhet värderades för första gången samverkansplattformarnas resultat baserat på helheten i det sociala bokslutet.
Mellanrubrik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum volutpat sapien felis, sit amet suscipit est tincidunt at. Maecenas ullamcorper nunc ut dui aliquam condimentum. Nullam laoreet elit vel eros viverra laoreet. Maecenas vitae rutrum purus. Integer enim sapien, porttitor in convallis sit amet, sodales at ligula. Phasellus imperdiet purus at sapien tempus elementum. Etiam consequat viverra eleifend.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum volutpat sapien felis, sit amet suscipit est tincidunt at. Maecenas ullamcorper nunc ut dui aliquam condimentum. Nullam laoreet elit vel eros viverra laoreet. Maecenas vitae rutrum purus. Integer enim sapien, porttitor in convallis sit amet, sodales at ligula. Phasellus imperdiet purus at sapien tempus elementum. Etiam consequat viverra eleifend.
Fallstudie Lokal samverkan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam ut orci nec enim sagittis faucibus. Suspendisse cursus, tortor eget porttitor sagittis, leo velit viverra enim, id ornare felis nunc vitae nulla. Quisque quis erat est. Suspendisse vitae egestas arcu, ac egestas metus. Aenean eget erat faucibus, dignissim quam eget, tincidunt augue. Pellentesque congue lorem nec nisl molestie, quis aliquam tortor pellentesque. Maecenas sit amet turpis in est commodo lobortis id mattis nisi. Mauris tincidunt purus eget laoreet tincidunt. Praesent semper dapibus sapien, ut sodales mi porttitor sed. Vestibulum congue quis magna quis lacinia. Maecenas vitae bibendum justo. Curabitur nisi ante, maximus et euismod non, placerat sit amet eros. Suspendisse vel tempor metus.
Samverkan med Västerbottens museum
Västerbottens museum är en aktör att lyfta fram. Konstpedagogen, har med engagemang för denna målgrupp fått deltagare aktiva ur ett demokratiskt perspektiv. Bland annat har deltagare från verksamheten varit med och valt ut vilken konst som ska visas upp på museet.
Samarbetet med Västerbottens museum är fortsatt pågående. Denna termin ska gruppen få ta fram frågor till en tipsrunda som kommer att hängas upp i deras utemiljö/gamla husbyggnaderna under våren 2022. Verksamheten ser detta som en chans att lyfta fram deltagare och förmedla vikten av deras åsikter och tankar.
Exempel 3 • Samarbete med Reboot
Reboot – football for jobs är en utbildningssatsning från SvFF i samarbete med Göteborgs Fotbollförbund, Östergötlands Fotbollförbund och Västerbottens Fotbollförbund. Aktören Reboot kan vara ett nästa steg för deltagare som varit i verksamheten.
I nuläget har två personer kontakt med Reboot. Deras bemötande och tankesätt är fantastiskt och flexibiliteten i deras sätt att möta människor är något som kan vara avgörande för denna målgrupp. Reboots verksamhet är även personaltät, vilket möjliggör ett väldigt nära stöd från ledare, vilket kan vara den absolut viktigaste faktorn för att ett stöd ska fungera för verksamhetens deltagare.
Samarbete med Svenska Kyrkan
I en gruppverksamhet inom Ungplattformen pågår ett samarbete med Svenska kyrkan som pågått under flera år där en pedagog träffar gruppen ca 1 gång per månad och håller i samarbetsövningar, lekar och aktiviteter riktade specifikt mot denna målgrupp.
Personalen har en pågående dialog med pedagogen, planerar tillsammans samt belyser målgruppens utmaningar, i syfte att hitta aktiviteter som är motiverande och lämpliga, för att deltagare härifrån ska få chansen att träna på sociala färdigheter i grupp. Varje termin planeras en heldag med aktiviteter i Tavelsjö lägergård, tack vare pedagogen och svenska kyrkan.
Pedagogens erfarenhet från skola, samt arbete med ungdomar gör detta samarbete betydelsefullt. Att andra personer utifrån håller i aktiviteter tillsammans med gruppen gör att det händer något med gruppen. Det finns ett värde i att hen inte känner till deltagarnas historier och problematik/utmaningar fullt ut, och kan därmed utmana gruppen socialt på ett sätt som personalen inte alltid kan göra.